Aristoteles Yunan felsefecisidir. Milattan Önce 384 yılında doğan Aristoteles Makedonya kralının doktorunun oğludur. Eflatun’un derslerini izlemek için Atina’ya giden Aristo bir müddet sonra kendi de dersler vermeye başladı, felsefe kitapları yazmaya koyuldu ve ünü yaygınlaştı. Eflatun’un ölümünden sonra, Makedonya kralı Philippos tarafından kralın on üç yaşındaki oğlu İskender’in (Büyük İskender) yetiştirilmesiyle görevlendirildi.

M.Ö 355 yılına doğru Atina’ya dönerek felsefe okulunu kurdu. Apollon Lykeios’un kutsal korusu yakınındaki bir beden eğitimi yapısında kurulduğu için Lykeion (Lise) diye adlandırılan bu okulda derslerini gezinerek verdiğinden, kurduğu felsefe akımına da gezimciler adı verildi. Eğriboz adasına gitti ve orada Khalkis kentinde hayata gözlerini yumdu.

Aristoteles yaşamı boyunca metafizik, fizik, mantık ve estetik, insan bilimi gibi çok çeşitli konularda felsefe bilimine katkılarda bulunmuştur. Aristoteles’in Yeniçağ’dan önceki düşünürlerin en moderni olduğu söylenebilir. Eflatun, felsefe dehası bakımından Aristoteles’ten üstündür ama yöntem sağlamlığı ve günümüzde hala belli bir düzeyde benimsenen bir bilim kavramı getirmiş olması Aristoteles, çağdaşları arasında önde yer alan felsefecidir. Önce İslam düşünürleri İbni Sina ve İbni Rüşt, daha sonra da Hıristiyanlık ile Aristoteles’in felsefesini uzlaştırmaya çalışan Aquinolu Tommaso sayesinde Batı kültürünü kesin biçimde etkilemiştir.

6 Oca 2010 |

Google'da ara: Aristoteles’in Hayatı ve Felsefeye Kazandırdıkları

Etiketler: , , , , , , ,


Bu haberi paylaş:
Facebook'ta paylaş
Bir yorum yazabilir, sitenizden takip edebilir ya da RSS kaynağı ile yeni içerikleri takip edebilirsiniz.

Bu habere yorum yaz, çekinme döktür...

Lütfen aşağıdaki bilgileri eksiksiz doldurarak yorum gönderin...

Bu etiketleri kullanabilirsiniz:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>